Heb jij voldoende licht in jouw huis? Is je keuken voldoende belicht, zodat je ook goed dat lekkere gerecht kunt maken. Of sta je voortdurend in je eigen schaduw? Kun je s’avonds op de bank een lekker boek lezen? En hoe zijn jouw schilderijen of objecten aan de wanden verlicht? Vaak denken we niet zo na over verlichting in huis. We zien een mooie lamp in de winkel en kopen deze. We verdiepen ons vaak niet eens in hoeveel licht de lamp geeft. Dit is ontzettend jammer, want met verlichting kunnen je zoveel bereiken.
Graag deel ik met jou enkele essentiële tips om eens goed naar jouw verlichting te gaan kijken.

1. Basis op orde: maak eens een rondje door jouw benedenverdieping. Hoeveel lamoen zie je op plafondhoogte, wandhoogte en vloerhoogte. Het mooiste is om een evenwichtige verdeling te hebben over deze drie hoogtes. Op deze manier kun je alle lagen in je huis voldoende verlichten.
2. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk om te bepalen welke functies de verlichting moet hebben: heb je een lamp nodig voor de sfeer, of om er goed bij te kunnen werken, of om iets uit te lichten. Aan de hand van deze punten, kun je nog beter bepalen welke lampen je straks gaat aanschaffen.
3. Koop niet alleen een lamp om het design, maar verdiep je eerst goed in de sterkte van de lichtbron. Tegenwoordig zijn veel lampen LED en deze zijn in alle kleurtemperaturen (kelvin) en licht sterktes (lumen) verkrijgbaar. Perfect om jouw ideale sfeer te creëren. Nog een voordeel van LED-licht is dat het meestal dimbaar is: heel fijn in jouw huis!
4. Ga je verbouwen, schakel altijd een lichtexpert in; zo fijn als je van tevoren nagedacht hebt over je behoefte op het gebied van licht, en dus bij de verbouwing rekening kan houden met lichtaansluitingen.
5. Mis je dan toch een lichtaansluiting op een plek waar je graag wat licht wilde hebben; geen nood, er komen steeds meer portable lichtbronnen op de markt. Ook voor buiten.